TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU (PTSD)



İnsan, yaşamı boyunca sıkıntı ve üzüntü veren pek çok olayla karşılaşır. Bu olayların tümü ruhsal travmaya sebep olmaz. Bir olay korku, dehşet, çaresizlik hissi yaşatmışsa; kişinin kendinin veya bir yakınının ölüm, yaralanma veya beden bütünlüğünün bozulma tehlikesi varsa o zaman bu olaya ruhsal travma diyoruz.

Doğal afetler (deprem, sel, yangın), insan eliyle yapılan travmalar (savaş, işkence, tecavüz), kazalar (iş, trafik), beklenmedik ölümler, ciddi-ölümcül hastalıklara yakalanma, aile içi şiddet, çocukluk çağında yaşanan taciz ruhsal travmaya yol açan olaylar arasındadır.

Çalışmalar her iki kişiden birinin hayatları boyunca bir kez ruhsal travma olarak tanımlanacak olaya maruz kaldığını göstermektedir. Bu da toplumda ruhsal travmanın sık görüldüğünü bize göstermektedir. Tabii herkesin ruhsal travmaya maruz kalma ihtimali eşit değildir. Polis, asker, itfaiye gibi meslekler ve suç oranının yüksek olduğu bölgelerde yaşayanlarda bu ihtimal daha fazladır.

Uykusuzluk, kabuslar, olayla ilgili anıların rahatsız edici biçimde sık sık hatırlanması, sürekli olarak olayın tekrarlanacağı korkusu ve bu nedenle tedirgin hissetme, kolay irkilme, çabuk sinirlenme, gelecekle ilgili plan yapamama, yabancılaşma (başkaları beni veya yaşadıklarımı anlamıyor hissi), olayı hatırlatan durumlarda huzursuz olma ve bu durumlardan kaçınma travma sonrası stres bozukluğunun belirtilerindendir. Ruhsal travma yaşayan herkesde travma sonrası stres bozukluğu gelişmeyebilir. Bu belirtilerin çoğu kişide, travmayı izleyen günlerde görüldüğü ve genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelebildiği gözlenir. Ancak bazı kişilerde aylarca, hatta yıllarca sürebilir. Buradan da anlaşılacağı gibi ruhsal travmalardan herkes eşit olarak etkilenmemektedir. Kadın olmak, geçmişte ruhsal travma yaşamak, başka ruhsal veya bedensel hastalığı olmak ve travmayı daha şiddetli yaşamak travma sonrası stres bozukluğunun gelişme riskini artıran durumlardır.

Travma sonrası stres bozukluğu; uzun yıllar sürebilen, belirgin iş gücü kaybına yol açabilen ve tedavisi olan bir hastalıktır.

Tedavide; hem ilaçların hem de psikoterapinin etkili olduğu bilinmektedir. Çoğu zaman bu tabloya depresyon da eşlik ettiğinden tedavi sürecinde ilaç kullanımı önemlidir. Travmaya maruz kalan kişi yardım aramaya çekinme, umutsuzluk, olayı hatırlamaktan kaçınma, insanlara güvenini kaybetme duygusu ile tedaviye başvurmayabilir. Kişiyi tedaviden uzak tutan bu belirtiler aynı zamanda hastalığın da belirtileridir.

Kendinizde ya da yakınınızda travma ile ilgili ruhsal belirtiler gözlemliyorsanız mutlaka yardım almalısınız.

Diğer Hastalıklar


Randevu

Randevunuzu aşağıdaki siteler üzerinden online olarak veya
0 (322) 999 55 76 ve 0 (530) 372 62 01 numaralarını arayarak alabilirsiniz.
Bilişsel davranışçı terapi, BDT, Bilişsel tedavi, Davranışsal terapi, Depresyon, Bipolar bozukluk tedavisi, Psikoz tedavisi, Psikoz, Panik bozukluk tedavisi, Panik atak tedavisi, Panik tedavi, Adana psikiyatrist muayenehane, Ruh sağlığı, Psikiyatrist muayenehane, Anksiyete, Şizofreni tedavisi, Yaygın anksiyete bozukluğu tedavisi, Anksiyete bozukluğu tedavisi, Duygudurum bozukluğu tedavisi, Uykusuzluk, Öfke kontrolü, Manik depresif hastalık, Kaygı bozukluğu, Covid anksiyetesi, Obsesif kompulsif bozukluk, Takıntı zorlantı hastalığı, OKB, Şüphecilik, Paranoya, Halüsinasyon, Sanrı, Varsanı, İntihar, Kumar bağımlılığı, Davranım bozukluğu, Antidepresanlar, Antipsikotikler, Psikiyatrik ilaç tedavisi, İnternet bağımlılığı, Yas, Travma sonrası stres bozukluğu, Psikolojik travma, Mani, Temizlik hastalığı, Hipokondriyazis, Hastalık hastalığı, Somatoform bozukluk, Konversiyon, Kendi kendine konuşma, Fobi, Özgül fobi, Hayvan korkusu, Yükseklik korkusu, Agorafobi, Klostrofobi, Sosyal fobi, Yeme bozukluğu, Sinir krizi, Dissosiasyon, Bunamaya bağlı davranım sorunları, Alzheimer psikoz, Demans psikoz, Demans şüphecilik, Demans saldırganlık, Bunama saldırganlık, Alzheimer saldırganlık, Adana ruh sağlığı, Adana doktor psikoloji, Dikkat eksikliği, İçe kapanma, Mutsuzluk, Hipomani, Dürtü kontrol, Luminasyon, Psikoterapi, Psikoterapist, Şizofreni